V pořadí čtvrté příměstské soustředění dětí a mládeže je úspěšně za námi

V pořadí čtvrté příměstské soustředění dětí a mládeže je úspěšně za námi

Náš klub uspořádal 2.-3.7.2022 v pořadí již čtvrté příměstské soustředění dětí a mládeže, kterého se zúčastnilo 28 šachových nadějí z našeho klubu a dva jejich sourozenci. Metodické vedení soustředění zabezpečili naši kamarádi Radek Kolář ml., Honza Kolář a Radek Kolář st. s manželkou Lucií, kteří na soustředění reprezentovali nejen mohelnický šachový klub, ale také sdružení Českého červeného kříže v Lipince.

Soustředění začalo v sobotu 2.7.2022 ve 13 hod. výletem do nedalekých Smetanových sadů. Během výletu jsme učinili několik zastávek, při kterých jsme si řekli něco o historii i současnosti Šachového klubu Jeseník. Nejdelší byla zastávka u Letního kina, kde byla naše mládež rozdělena do čtyř skupin a postupně plnila čtyři zadané úkoly. Mezi úkoly byly dva kvízy, jeden šachový a druhý vědomostní. Další byla štafeta družstev s pingpongovým míčkem na polévkové lžíci a nakonec střelba ze vzduchovky na plechovky. Po krátkém výletu, který všichni zdárně absolvovali, následovalo vyhlášení nejlepšího týmu a táborák u klubovny, kde jsme si všichni opekli špekáček a oblíbené maršmelouny. Ještě krátce před táborákem byla však na programu tradiční zdravověda s Ráďou Kolářem st., který je členem sdružení Českého červeného kříže v Lipince. V rámci zdravovědy si naše mládež zopakovala zásady první pomoci a díky moderní resuscitační figuríně si dokonce mohli vyzkoušet masáž srdce a další užitečné věci. V podvečer jsme u táboráku opekli zbytek špekáčků a maršmelounů a za doprovodu vynikajícího kytarového tria bratrů Honzy a Radka Kolářových a Dominiky Tschulikové si zapěli řadu krásných písní. Na závěr byli vyhlášeni nejlepší zpěváci.

Druhý den soustředění započal v neděli 3.7. v 9:30. Dopoledne byla mládež rozdělena do tří skupin a pod vedením Pavla Koriťáka a bratrů Honzy a Rádi Kolářových trénovala své šachové dovednosti. Po výborném obědě (kuřecí vývar a řízek s hranolkami), který pro nás připravily Lucka Kolářová s Editou Koriťákovou, proběhl turnaj tříčlenných družstev v tzv. Holanďanech (šachy se specifickými pravidly). V rámci vyhlášení konečných výsledků turnaje v Holanďanech dostal každý účastník krásný svačinový box s překvapením, které dětem věnovala Gabča Morongová st.. Poté nám krásně zahráli Damián Šarman na flétnu a Fanda Sofka na tenor a na úplný závěr si někteří zahráli běhavé šachy po nichž jsme soustředění završili slíbenou zmrzlinou „U Itala“.

Všem, kteří s přípravou a průběhem soustředění ochotně pomáhali zejména Kolářovým z Mohelnice, Dominice Tschulikové a Gabči Morongové, která se kvůli dovolené bohužel nemohla soustředění zúčastnit patří velké poděkování.

- fotografie ze soustředění naleznete zde